Oolong tee

Te Guan-In
(Raudne Bodhisatva Guan-In An-Si maakonnast)


An-Si maakond asub Kagu-Hiina Futsjan´i provintsis. Mungad kasvatasid selles piirkonnas teed juba Tangi dünastia (VII-IX saj.) aegu.
18.saj. saavutas kvaliteetse ja hinnanguliselt odava tee tootmine ja kaubandus An-Si´s tohutud mõõtmed, kuid kõikidest sortides tõusis esile Te Guan-In.
Esialgselt oli see liik teepõõsaid, mille lihavad lehed sobivad eriti hästi poolfermentiseeritud oolong tee töötlemiseks ja seepärast läks sordi nimetus üle teele.

Nimetuse “Raudne Bodhisatva” kohta on muistend, mille järgi An-Si maakonnas elas jumalakartlik teekasvataja, kes viis iga päev tassi värskeltkeedetud teed armulise bodhisatva Guan-In´i kujutisele. Ükskord märkas ta mägedes kahe tee lahknemiskohal tavatut teepuud, mis väreles päikesekiirte paistel. Ta tõi selle endaga kaasa koju ja kui tuli saagikoristusaeg püüdis ta tema lehti töödelda kõigi reeglite kohaselt. Tee tuli välja raske, lausa raudne, oivalise lõhna ja maitsega. Talunik otsustas, et see on Guan-In´i kingitus ja nimetas tema auks tee samanimeliseks.

Te Guan-In´i korjatakse aastas neli korda.
Parimaks peetakse sügiskorjet. Kevadine korje omab suurepärast aroomi, aga maitseomaduselt jääb sügiskorjele alla. Suvine ja kevadkorje on vähem väljendusrikkad. Korjatakse suuremaid lehti, kui rohelise tee tarvis ja erilist tähelepanu pööratakse, et ei vigastataks teelehti.

Kõrgesordilise Te Guan-In´i lehekesed on kõverdunud, tugevad, rasked, läikivad punakate külgroogudega ja vaevumärgatava valge udemega. Tee annab kuldset värvi tiheda tõmmise ja omab mett meenutavat järelmaitset.

Te Guan-In´i erilisest aroomist räägitakse, et tee on aromaatne isegi pärast seitset keedust.