Oolong tee

Taivan U-Lun
(Taivani Must Draakon)


Kuulub poolfermentiseeritud teede kategooriasse, kuna need säilitavad rohelise tee värske aroomi, kuid annavad väljendusrikka maitse, mis on iseloomulik rohkem punasele teele.
U-Lun (Euroopas kannab nimetust oolong) tee omab suuremat populaarsust Kagu-Hiinas ja Taivanis. Tee valmistamise tehnoloogia on Taivani saartele sisse toodud mõni aastasada tagasi rannikuäärsest Fu-Tsjan provintsist, kuid tänaseks on ülekaal Taivan U-Lun (Oolong) teedel.
Tavaliselt U-Lun sordi teesid korjatakse üsna hilja.
Ainult Taivani U-Lun´i puhul on samad nõudmised, kui kõrgsordiliste roheliste teede puhul (korjatakse kõige õrnemad pungad ühe-kahe lehekesega).
Kuulus tee Pen-Fen valmistatakse eranditult ühelehelistest pungadest. Peale selle on Taivani U-Lun´i fermentiseerimise tase kõrgem, kui sama liigi teistel sortidel. Tõenäoliselt selgitab selle kordumatut hurmavust saarestiku looduse kombinatsioon tee omapäraga.
Kõrgesordilise Taivani U-Lun´i pungad on väljaarenenud, selgelt on näha valge ude, lehekesed on küllaltki lühikesed, erinevad varjundid punast, kollast ja valget värvi.
Tee annab läbipaistva merevaiguvärvi tõmmise, millel on tugev aroom ja veidi “mee” maitseline, mis hiljem muutub meeldivaks järelmaitseks.