Roheline tee

Tai-Pin Hou-Qui
(Pealik Hou-Qui Tai-Pin´i maakonnast)


See sort kuulub “teravik lehekeste “teede hulka, mille kaks lehte “embavad” punga.

Sellised teed Tai-Pin´i maakonnas, An-Hui provintsis, kasvatati juba enne Mingi dünastiat (1368.a.). Kuid Qingi (1644-1912) ajal üks teekasvataja Hou-Qui´st sai kuulsaks oma teega, mille ta nimetas Kui-Tsjan (Terav pealik) ja seejärel hakati teda nimetama Hou-Qui (pealik Hou-Qui´st).

Selle teesordi korje ja sorteerimise reeglid on eriti ranged.
Tõelist Hou-Qui teed korjatakse selge ilmaga rangelt määratletud istandustes, millised asetsevad küllaltki lähestikku. Kõik pungad peavad olema ühesuguse suurusega, mis on ümbritsetud kahe samasuure noore lehekesega, kui pungadki.

Kogu tehnoloogiline protsess toimub ühe ööpäeva sees: korje hommikul, sorteerimine peale lõunat ja õhtuks on tee juba valmis. Kuid rangetest reeglitest tingituna toodetakse seda vähe.
Tõeline Hou-Qui jagatakse kolme sorti ja kõiki neid peetakse kõrgemasse kategooriasse kuuluvaks. Lamedad, selle sordi kokkurullimata lehekesed koosnevad pungadest, mis on ümbritsetud kahe punakate külgroogudega lehekesega, mille siseküljed on kaetud udemetega.
Loomulik aroom ja küllastunud maitse loovad kordumatu “meloodia” Hou-Qui´st:-- esimese tõmmise tugev aroom, teise tõmmise väljendusrikas maitse, kolmanda ja neljanda tõmmise peen aroom.