Must tee

Pu-Er


Must tee, nagu ka punane, on vastava fermentatsiooni produkt. Ta on tooraineks paljudele kokkupressitud teedele, mida armastatakse Hiina piiriäärsetes rajoonides. See on kolmas tee oma tootmismahu poolest punase ja rohelise tee järel.

Pu-Er teed toodetakse Jun-nan provintsi lõunaosas. Juba Tangi dünastia (VII-IX saj.) ajal muutus see Hiina ekspordi traditsiooniliseks osaks.Teda peetakse Hiina rahvuslikuks väärtuseks.
Ammuilma kogutud tee veeti töötlemiseks Pu-Er-Fu´sse. Selle koha järgi sai tee endale ka nime.

Pu-Er tooraineks kasutatakse suurelehelist Jun-Nan teed, mis on juba läbinud kokkurullimise ja kuivatamise protsessid. Seejärel tee avatakse ja valatakse üle veega, mis kutsub esile fermentiseerumisprotsessi; seejärel pressitakse uuesti, pakendatakse spetsiaalselt ning maetakse kuni kümneks aastaks maha. Selle aja jooksul tee imab endasse Maa jõudu.
Mida kauem on tee maa sees olnud, seda väärtuslikum ja väekam ta on.

Pu-Er teelehed on suured, jäigad, kas oliivmustad või siis punakaspruunid. Tee tekitab küllastunud maitse ja jätab magusa järelmaitse. See tee eristub omapärase tugeva lõhna poolest.
Pu-Er on ammuilma kuulsaks saanud oma tervistavate omaduste poolest. Kaasaegsed uurimistulemused on näidanud, et Pu-Er vähendab suhkru sisaldust veres, aitab kaasa kõhnumisele, soodustab seedimist, kustutab hästi janu, omab bakteritsiidset toimet ja aitab väljutada mürke kehast.
Seepärast võidab Pu-Er järjest suuremat populaarsust Jaapanis ja Lääne-Euroopas, kus teda nimetatakse ilu, harmoonia, igavese nooruse jne. teeks.