Roheline tee

Dun-Min Bi-Lo
(Kevadised pärlispiraalid Dun-Min´s)


Ensüklopeedilises väljaandes “Mitteametlik ajaloo suur ülevaade” ( Qingi dünastia, 1644-1912) on toodud järgmine versioon:

“Dun-Min´s, Dun-Žan´i mäel, Pärlendava spiraali maakonnas kasvas metsik tee, mida kohalikud talunikud nimetasid ”jalustrabava aroomiga” .
Imperaatori Kangxi (1678.a.) kuueteistkümnendal valitsusaastal ostis seda teed õukonna tarbeks imperaatori käskjalg, kes vahetas mittekõlava nime Dun-Min Bi-Lo “Kevadiste pärlispiraalide” vastu. Sellest ajast saati olid kohalikud ametnikud kohustatud igal aastal tooma imperaatorile seda teed.

Kuid on olemas ka teisi arvamusi. Näiteks, et see tee on saanud oma nimetuse märksa varem, Mingi dünastia valitsusajal ja seda oma värvi, lehekuju ning korjeaja tõttu. Viljakas Dun-Min, mägine rajoon Ida-Hiinas Tai-Hu järve ääres, on kuulus puuviljade ja tee poolest. Teeistandused on seal läbisegi puuviljaaedadega ja teesse imendub õitsvate viljapuude aroome. Seepärast Dun-Min Bi-Lo vastab täielikult “neljale täiuslikkusele”: teelehe kuju, tõmmise värv, aroom ja maitse.

Kõrgemasordilist Dun-Min Bi-Lo teed korjatakse varakevadel, kui on ilmunud esimesed õrnad teelehed. Siis on amiinohapete ja teefenooli sisaldus kõige suurem. Tee peab saama töödeldud korjepäeval. Tavaliselt Dun-Min Bi-Lo korjatakse hommikul kella 5-st kuni 9-ni. Kella 9-st kuni 15-ni sorteeritakse ja sorditakse. Alates kella 15-st kuivatatakse ja samaaegselt teelehed rullitakse käsitsi. Ööhakuks on tee juba valmis.

Dun-Min Bi-Lo jagatakse seitsmesse sorti. Mida madalam sort, seda suuremad lehed ja seda vähem udemeid . Aga mida kõrgem sort, seda madalam kuivatustemperatuur ja teelehtede õrnem käsitlemine.

Kõrgesordilisel Dun-Min Bi-Lo teel on kordumatu, peaaegu mee aroom, lehed on rullitud peenikesteks spiraalideks, lehed on mõlemalt poolt kaetud õrna udemekihiga . Tee annab õrn-pärlendava läbipaistva tõmmise, tiheda aroomi ja värske, rikkaliku maitse. Dun-Min Bi-Lo -st räägitakse: üks õrnus – kolm värskust ja peetakse silmas esmaste lehtede õrnust, mis annavad värvi, aroom ja maitse värskuse.
Läbipaistvad klaaspokaalid võimaldavad lisaks Dun-Min Bi-Lo maitse nautimisele ka teda imetleda. Teelehtedele valatakse vesi, mille temperatuur on ligikaudu 70-80°C. Tee vajub koheselt põhja, kuid peagi rulluvad lahti valged pilved, et alustada “lumehelveste tantsu”, teelehed laotuvad lahti, pungad võtavad vertikaalse asendi ja alutavad pinnale tõusmist ja põhja laskumist, tuba aga täitub aroomiga.