Tagasi uudistesse
Tagasi Teekultuuri keskuse avalehele
Värvilised teed



VALGE TEE

Tee, mille värv on täiesti läbipaistvast kuni helekollaseni. Õrn, peen, sügavalt joovastava aroomiga valge tee maitse muutub magusaks ja omab pikaajalist järelmaitset. Valitud, peene aroomi tõttu moodustavad valged teed erilise grupi.
Tee värv on suuresti sõltuv tema töötlemisvõtetest (fermentiseerituse astmest). Mis puudutab valget teed, siis seda fermentiseeritakse ainult 5-7%. Valge tee töötlemise erilisus seisneb selles, et see ainult laotatakse päikese kätte ja kuivatatakse. Teelehte ei rullita vaid säilitatakse tema loomulik vorm. Tundub, et tehnoloogia on lihtne, kuid sellele vaatamata on seda raske saavutada. Asi on selles, et kõik need protsessid teostatakse käsitsi. Seepärast hinnatakse eriti kõrgelt teed valmistava inimese hingelist seisundit ja kogemust.
 
 

KOLLANE TEE

Kollane tee on oma omadustelt ligilähedane rohelisele teele, kuid tema valmistamise tehnoloogia on siiski erinev. Valmistamise eripäraks on see, et teed hoitakse spetsiaalsetes tõrtes kõrge niiskuse taseme ja temperatuuri juures kolm ööpäeva. Kollased teed on sarnased valgetele teedele oma maitseomadusete ja aroomi muutlikuse poolest. Teejoogi värv on rohkem küllastunud kui valgel teel. Maitse ja aroom omavad keerukat segu alates kergest mõrkjast maitsest kuni ahjupiima lõhna nostalgilise meenutuseni. Tõmmis tuleb kollaka varjundiga, väga läbipaistev ja aromaatne. Tee, mis saadud vastkoristatud saagist, omab harukordset aroomi, kui seda reeglitekohaselt valmistada.
 
 

ROHELINE TEE

Tee ajalugu on alguse saanud rohelisest teest. Tee populaarsus sai alguse rohelisest teest. Hiinas eksisteerib mitte vähem kui poolteist tuhat rohelise tee sorti. Kõik nad eristuvad teepuu liigi, teelehe kuju, koristamise tehnoloogia, töötlemise, värvi, aroomi, maitse ning kvaliteedi järgi. Hiina ajaloost on teada kuulsad teed, mida nimetatakse “imperaatorlikud”. Need teed olid esile toodud ja valitud Taevariigi imperaatorite endi poolt, oma tavapäratute omaduste tõttu. Ehtsas rohelises tees tulevad eriliselt esile “neli tee väärtust”: üks õrnus ja kolm värskust.
Õrnus – see on esimeste pungakeste ja lehekeste paotumise värskus.
Värvi värskus – see on joogi läbipaistvus, mis on valgunud rohelusse.
Aroomi värskus – see on iga sordi unikaalne lõhn, mis on läbi imbunud kasvukeskkonnast, puude ja maa lõhnu kandvast kevadtuulest.
Maitse värskus – see on segunenud maitsevärvingute kaunis, kihiline meloodia.
 
 

PUNANE TEE

Euroopas nimetatakse punast teed mustaks. Must tee – see on täiesti teistsugune tee, mis erineb punasest teest nii toorme kui ka töötluse, kasvupiirkonna erinevuse ja mis kõige tähtsam, maitse, värvi ja aroomi poolest. Punast teed loetakse tugevalt fermentiseerituks. Hapendumisprotsessis hapendub 45-50% teemahla. Seda tee on lihtsam säilitada ja edasi toimetada. Seepärast sai Läänes tuntuks just see tee. Vaatamata sellele, et kõik teavad punast teed, on vähesed saanud proovida punase tee kollektsioone, mis pärinevad Hiinast ja mis on valmistatud iidsete tehnoloogiate järgi. Selle tee eripära seisneb pehmes, õrnas, kergelt magusas maitses, küllastunud aroomis ja imetlsväärses rubiinpunases värvis.
 
 

MUST TEE

Mustaks teeks nimetatakse teed nimega PU-ER (linnanime järgi). Eksisteerib eriline tehnoloogia tema tootmiseks – ainult Jun-Nan provintsis. Seda tehakse järgi Sõtš-Uanis, Guan-Dunis, Huan-nanis. See on ainuke tee mida hoitakse aastakümneid. Valminud PU-ER teelehed muutuvad mustjaspruuniks. Tee omandab tavapäratu lõhna, aga teejoogi maitse ja aroom muutuvad tihedaks ja tugevaks. PU-ER on kombes hoida kokkupressitult, sest siis teelehtede fermentatsioon jätkub.
Musta tee PU-ER kohta räägitakse aastasadu vanu legende. See on ainuke tee, mida on võimalik hoida aastakümneid ja hinnatakse sarnaselt vanadele veinidele. Parimad PU-ER sordid omavad 50 aastast säilitusaega. See, kes on kordki elus proovinud PU-ER teed, saab unustamatult meeldiva elukogemuse.
Hiinas ja mõningates teistes maades kasutatakse PU-ER teed ka raviks. Nõuetekohasel töötlemisel PU-ER imab endasse maa jõudu, mille hiljem imelises joogis välja annab.
 
 

JASMIINITEE

Jasmiinitee – see on mitmekülgne roheline tee, mis on aromatiseeritud spetsiaalselt tee jaoks kasvatatud jasmiiniõitega. Väga tähtis, et tee oleks aromatiseeritud elusa taimega, aga mitte mingil juhul essentsi või õliga. Tingituna tee jasmiini tervistavatest omadusest puhastab ta maksa ja soojendab külmal ajal tõstes keha temperatuuri. Hiinas aromatiseeritakse teesid ka tänapäeval iidsete võtetega. Vahel kuivatatakse teelehti ja jasmiiniõisi ühe ööpäeva koos.
Teine, palju aeganõudvam meetod, on teelehti ja jasmiiniõisi koos kuivatada ja mitte vähem, kui 100 päeva. Hiljem korjatakse jasmiiniõied teelehtede seest välja. Kõik töötlemise etapid viiakse läbi käsitsi olles seejuures maksimaalse tähelepanuga ja traditsioone järgides. Jasmiinitee – väga õrn oma maitselt. Kui järsku on tunda kibedust, siis on tee aegunud või on teed liiga palju pandud.
 
 

TEELEHTEDETA TEE

Teelehtedeta tee – see on erinevate taimede, spetsiaalselt kasvatatud õite, pungade ja lehtede, kogum. Sellised teed on maitselt ja aroomilt väga mitmekesised. Nende toime inimese seisundile on sama huvitav, kui teelehetee puhul ja kasulik mõju inimese tervisele on teada kaugest minevikust. Õied koos punase ja musta teega lisavad nende tugevale maitsele värskuse ja kerguse nüansse.
 
 

SINI - ROHELISED TEED
(OOLONG)

Oolong tee kuulub poolfermentiseeritud teede hulka. Ta on fermentiseeritud 40-70% ulatuses sõltuvalt kohalikest töötlemise peensustest ja kasvupiirkonnast. “Oolong” sõnatähendus on must draakon. Oolong on täiesti eriline toode. Teda nimetatakse teetäiuslikkuseks. Oolong teede mitmekülgsus avaldab muljet.
Esmalt eristatakse kodumaa (Hiina) ja saarestike (Taivani) Oolong teesid. Eksisteerib tunduvalt keerukam skeem, mis toob esile selle tee neli põhilist gruppi:.

· Põhja Oolongid,
· Lõuna-päritolumaa Oolongid,
· Taivani Oolongid
· Guanduni Oolongid.

Nende töötlemise tehnoloogia on niivõrd erinev, et on lihtne eristada üht teisest isegi välimuse järgi. Erinevused suurenevad sõltuvalt kasvukohast, töötlemisest, sordist, klimaatilistest erinevustest. Kuid, kui teil on kordki õnnestunud proovida head Oolong teed, siis jääb see kauaks meelde.

Sini-rohelist teed kasutasid iidsed tao meistrid oma tehnikates, et saavutada surematust. Esimest korda nimetatakse neid teesid ligikaudu kuustuhat aastat tagasi.

Just tänu sellele teele sai võimalikuks “austava tähelepanu kunsti” areng.

Alljärgnevad read on pühendatud Oolong tee joomisele:
 

“Joonud korra, on pestud unisuse loor
Maast taevani tõusevad meeldivad tujud ja mõtted
Joonud veel ja puhtaks saand hinge inglite koor
Just nagu kerge tolmu aheldand tuuline vihm
Kolmas jook-ja mõistnud rada
Mis vajadus ränduril südameteel lahata suitsevat aju
See vahend nii suur puhtuselt
Et keegi mõista ei suuda seda
Kes teab, et tees segunend tõdede tervik
Ja ainult vallates – surematuse
alget, võib hoomata teda.”

Cen Tsjao-Chan


 

Teatakse, et Oolong teed “ravivad 100 haigusest”. Parimate sortide teepõõsad kasvavad mägedes, imades endasse udu raskust, päikest ja tuule värskust. Oolong teed kasutatakse ainult “teelistes tegevustes” ehk traditsioonilistel teetseremooniatel.
Tõeliste Oolong teede maitse ja lõhna varjundid on hämmastavad. Kui olete juba kord proovinud head Oolong teed, siis püüate võimalikult kaua säilitada mälestust tema maitsest ja taaskogeda pakitsevat tunnet, just nagu oleks te kaotanud midagi lähedast.
Tegelikkuses on Oolong tee aroom just see, mis võimaldab meil tunda “paradiisi puudutust”.
 


TEE DEGUSTEERIMINE

Tee degusteerimise eesmärk on tutvustada iidset teekultuuri, mis on eksisteerinud Hiinas teadaolevalt umbes 6 tuhat aastat. Degusteerimise käigus saate tutvuda kolme sorti teega. Te saate tutvuda Teie poolt valitud teede nelja väärtusega, kuulete nende ajalugu, saate soovitusi nende teede valmistamiseks ja kasutamiseks. See võtab aega 1,5-2 tundi. Tee degusteerimine toimub teetseremooniate läbiviimise saalis või teetoas teemeistri pideva osalemisega.
 


TEEJOOMINE TEETSEREMOONIA SAALIS
(GUNFU CHA)

Teejoomise ajalugu Hiinas ulatub mitmete aastatuhandete taha. See on üllatuslikult keerukas, mitmetahuline kultuur, mis sisaldab endas mitmeid erinevaid koolkondi, teelehtede töötlemise ja valmistamise võtteid, teeatribuutika tootmise tehnoloogiaid. Selle tänini elujõulise protsessi arengus on väljatöötatud hulk tee valmistamise võtteid, mis järgivad ühtesid või teisi eesmärke. Lisaks igapäevasele, üldkasutatavale viisile teed juua, ilmusid kasutusse teejoomised erijuhtudel. Neid hakati läänemaailmas nimetama teetseremooniateks, sest sellised teejoomisviisid tekitasid inimestes erilisi meelelisi, kõrgendatud tundeid. Hiina keeles kõlab tee tegevus Gunfu Cha, s.o. tee kõrgem meisterlikkus. Gunfu Cha viiakse läbi ainult Oolong (türkiis) teedega.
Oolong’i peetakse Taeva ja Maa pojaks, sest ta võtab endasse nende omadused. Ta kasvab kõrgel mägedes, legendaarsetes istandustes ja korjatakse inimeste poolt, kes põlvkond põlvkonna järel kannavad endas teadmisi teedest. Räägitakse, et Oolong`i kvaliteet on otseses sõltuvuses udude kooslusest, mis teelehti elustavalt on endasse mähkinud puud ja päikese. Teetseremoonia ühendab inimesi ja teed ühises tegevuses. Tee energia ja rituaali maagilisus loob mõtete erksuse ja tegevuse täpsuse. Purustab argipäeva igavuse illusiooni, näidates iga läbielatud hetke mitmekülgsemalt. Tee omab unikaalset stabiliseerivat ja tervendavat võimet.
Hiina traditsiooni kohaselt on elurütm otseselt seotud viie algelemendiga: puuga, tulega, maaga, metalliga ja veega. Tee lisab tegevusele oma rütmi. s.o koosmõjurütm teepuu lehega, õigesti ettevalmistatud veega, elusa tulega, Is-Sinski savist (Maa) valmistatud teekannuga ja metalliga, mis avalduvad teed valmistava inimese isikuomadustes.