SISUKORD

TEEPÕÕSAS Lad.Camellia sinensis

Juba 2000 aastat tagasi kasutati teepõõsa lehti selleks, et tugevdada organismi ja tõsta toonust. Tee ajalugu on aga umbes 5800 aaastat vana. Šen Nun-i traktaadis"Taimede ja ürtide klassifikatsioon" räägitakse, et kui teed kaua kasutada, siis lisandub jõudu ja muutub tugevaks meie tahe. Kuulus arst Li Si Tšžen oma traktaadis Ben Tso Gan Mu kirjutab, et kange tee maitse on "külm" e. on tuld kustutava toimega, aga tuli on saja haiguse allikas. Kui tuli väheneb, siis pindmiselt toimub puhastumine. Hiina, Fudzijani provintsi, Akadeemilises Teaduslike Uuringute Instituudis läbi viidud eksperimendid oolong teega näitasid kolesterooli taseme alanemist ja sklerootiliste protsesside aeglustumist organismis. Jaapani, Tsihoi Instituudis asuv laboratoorium tegi uuringuid Hiina oolong teega ja tulemused tõepoolest näitavad loomsete happeliste ainete vähenemist veres, liigse vererõhu alanemist, südame koronaarsete haiguste tekke ennetamist ja tõhusaks vahendiks kehakaalu vähenemisel. Peale selle tugevdab tee kõõluseid, parandab vereloomet, toetab raua toimimist ja avaldab vaimse töö tegijatele toetavat toimet. Kust küll tulevad sellised omadused? Kaasaegsed uurimistulemused kinnitavad, et tee farmakoloogilised ja raviomadused inimese organsmile on tingitud mitmekülgsest keemiliste elementide sisaldusest. Põhilise 29 aine hulka kuuluvad vesinik, süsinik, alumiinium, vask, raud, mangaan, väävel, kaalium, kaltsium, fosfor, tsink, molübteen, seatina, kloor, naatrium, kaalium, titaan jt. Kokku on keemilisi elemente tees üle 500. Suur hulk neist on väga väikestes kogustes ja nimetatakse seetõttu mikroelementideks. Orgaanilisi ühendeid on leitud tees 450 liiki. Peale selle 4-5% mitteorgaanilisi ühendeid. Tee sisaldab endas proteiine, rasvu, kofeiini, teiine, erinevat tüüpi suhkruid ja üle 10 vitamiiniliigi. See kooslus on värskes ja mittevärskes tees erinev. Samuti on see sõltuvuses töölusest. Tees sisalduvad ained võib jagada toit- ja farmakoloogilisteks aineteks nende erineva toime tõttu organismile. Seepärast on tee vägagi toitev jook ja omab organismi füsioloogiat reguleerivat funktsiooni.

Jooge end terveks ja pikaealiseks!

 

Teesid erinevatest maailma nurkadest.

Hiina. OOLONG TEE E. MUST DRAAKON

Need on nn. poolfermenteeritud või sini-rohelised teed. Pika ja hoolika teelehe töötlemise tagajärjel säilitab see tee rohelise tee aroomi ja omandab punase tee maitse. Neid teesid peetakse parimateks. Kuid kuna nende töötlemine ja hoidmine nõuab eritingimusi, siis olid need siiani kättesaadavad ainult pühendunud teesõpradele.
Nimi "sini-roheline oolongtee" tuleneb kuivatatud teelehe värvist, mis kallitel sortidel meenutab kallihinnalise türkiisi värvi. See värv avaldub teelehtede üsna keeruka töötlemise tulemusena ja mitte kõikide teesortide puhul ei ole selgelt nähtavad. Samuti sõltub see teesortide erinevast fermenteerimise astmest.
Korjatakse värskeid ja terveid lehti.
Oolong tähendab tõlkes hiina keelest "must draakon". Oolongtee valmistamine nõuab erilist ettevalmistust ja isegi omades mõningast kogemust ei õnnestu mitte kõigil valmistada head teed. Et maitsva teejoogi valmistamine sellest teelehest õnnestuks on hädavajalik hea vesi.
Valmistamine: eelkuumutatud kannu pannakse teeportsion ja selle peale valatakse vesi, mis on alles keema hakanud, kuid tingimata pulbitsevalt keema tõusnud ilma, et veemullid lõhkeks. Tõmbeaeg vastavalt soovile. Seejärel valatakse valmis tee tassidesse, klaasidesse või teise eelsoojendatud kannu.
Tee keetmiseks sobib pehmem vesi (väiksem kaltsiumi ja magneesiumsoolade sisaldus). Pehme värske veega valmistatud tee ei ole vänge maitsega, vaid meeldiv, ilusa värvuse ja suurepärase lõhnaga.
Tõmbamiskestuse pikendamine ei tee teed kangemaks. Kanguse määrab ainult lisatud tee kogus. Tee virgutav toime kestab 5-6 tundi. Tee kogus, Aia 4 (Tallinn) teepoest soetatud "Trio" teekruusi kohta ~ 1 - 1,5 "Julie" teelusikat teed, mis kaalub ~1 - 1,5 g.
NB! Lastele tehakse poole lahjem tee.
Tee tõmbeaeg: virgutava toimega 2-3 min., rahustava toimega 5-6 min.

ROHELINE TEE

TEEPÕÕSAS Lad. Camellia sinensis

Tee ajalugu ja populaarsus on alguse saanud rohelisest teest. Hiinas eksisteerib mitte vähem kui poolteist tuhat rohelise tee sorti. Kõik nad eristuvad teepuu liigi, teelehe kuju, koristamise tehnoloogia, töötlemise, värvi, aroomi, maitse ning kvaliteedi järgi. Ehtsas rohelises tees tulevad eriliselt esile "neli tee väärtust": üks õrnus ja kolm värskust.
Õrnus - see on esimeste pungakeste ja lehekeste paotumise värskus.
Värvi värskus - see on joogi läbipaistvus, mis on valgunud rohelusse.
Aroomi värskus - see on iga sordi unikaalne lõhn, mis on läbi imbunud kasvukeskkonnast, puude ja maa lõhnu kandvast kevadtuulest.
Maitse värskus - see on segunenud maitsevärvingute kaunis, kihiline meloodia
Valmistamine: tee kogus, Aia 4 (Tallinn) teepoest soetatud "Trio" teekruusi kohta, u. 1 - 1,5 "Julie" teelusikat teed, mis kaalub u. 1,5 - 1,75 g.
Roheline on väga õrn ja tundlik tema valmistamiseks kasutatava vee suhtes. Tee keetmiseks sobib pehmem vesi (väiksem kaltsiumi ja magneesiumsoolade sisaldus). Pehme värske veega valmistatud tee ei ole vänge maitsega, vaid meeldiv, ilusa värvuse ja suurepärase lõhnaga.Tõmbamiskestuse pikendamine ei tee teed kangemaks. Kanguse määrab ainult lisatud tee kogus. Tee virgutav toime kestab 5-6 tundi.
NB! Lastele tehakse poole lahjem tee.
Tee tõmbamine: virgutava toimega 2-3 min., rahustava toimega 5-6 min.

JASMIINITEE

TEEPÕÕSAS Lad. Camellia sinensis

Jasmiinitee - see on mitmekülgne roheline tee, mis on aromatiseeritud spetsiaalselt tee jaoks kasvatatud jasmiiniõitega. Tee jasmiinil on omadus puhastada maksa ja omab soojendavat mõju tõstes külmal ajal keha temperatuuri. Jasmiinitee on oma maitselt väga õrn. Kui järsku on tunda kibedust, siis on tee aegunud või on teed liiga palju pandud.
Valmistamine:
Kuumutatud kannu pannakse teeportsion ja selle peale valatakse vesi, mis on alles keema hakanud, kuid tingimata pulbitsevalt keema tõusnud. Tõmbeaeg vastavalt soovile. Seejärel valatakse valmis tee tassidesse, klaasidesse või teise eelsoojendatud kannu.
Tee keetmiseks sobib pehmem vesi (väiksem kaltsiumi ja magneesiumsoolade sisaldus). Pehme värske veega valmistatud tee ei ole vänge maitsega, vaid meeldiv, ilusa värvuse ja suurepärase lõhnaga.
Tõmbamiskestuse pikendamine ei tee teed kangemaks. Kanguse määrab ainult lisatud tee kogus. Tee virgutav toime kestab 5-6 tundi.

PU ER

TEEPÕÕSAS Lad. Camellia sinensis

Hiina mustaks teeks nimetatakse teed nimega PU-ER (linnanime järgi). Eksisteerib eriline tehnoloogia tema tootmiseks - ainult Jun-Nan provintsis. Seda tehakse järgi Sõtš-Uanis, Guan-Dunis, Huan-nanis. See on ainuke tee, mida hoitakse aastakümneid. Valminud PU-ER teelehed muutuvad mustjaspruuniks. Tee omandab tavapäratu lõhna, aga teejoogi maitse ja aroom muutuvad tihedaks ja tugevaks. PU-ER on kombeks hoida kokkupressitult, sest siis teelehtede fermentatsioon jätkub.
Musta tee, PU-ER, kohta räägitakse aastasadu vanu legende. See on ainuke tee, mida on võimalik hoida aastakümneid ja hinnatakse sarnaselt vanadele veinidele. Parimad PU-ER sordid omavad 50 aastast säilitusaega. See, kes on kordki elus proovinud PU-ER teed, saab unustamatult meeldiva elukogemuse.
Hiinas ja mõningates teistes maades kasutatakse PU-ER teed ka raviks. Nõuetekohasel töötlemisel PU-ER imab endasse maa jõudu, mille hiljem imelises joogis välja annab.

AAFRIKA PUNANE TEE

ROOIBOS Lad. Aspalathus Linearis

Sellest Aafrikast pärit, väikeste okastega sarnanevast, Aspalathus Linearis põõsa lehtedest teel on omapärane meeldiv maitse. Tee sellest taimest on magusa aroomiga.
Temas sisalduvad toimeained mõjuvad allergilisi nähte rahustavalt. Sisaldab hulgaliselt rauda, kaltsiumi ja fluori.
Aitab, kui on probleeme unetuse, kõrgr vererõhu, soolestiku, kõhukinnisuse, kõrvetiste, rauavaeguse ja allergiliste nähtudega. Leiab kasutamist mitmesuguste toitude (kondiitritooted, kastmed, marinaadid, supid, hautised) valmistamisel maitsetainena.
Tee kogus, Aia 4 (Tallinn) teepoest soetatud "Trio" kruusi kohta 1 "Julie" teelusikas teed, mis kaalub ~2 g.
Tee tõmbamine: 7-10 min.

MATE

Lad.Ilex paraguayensis PARAGUAI ASTELPÕÕSAS

Väljaspool Lõuna-Ameerikat on mate või paraguai tee peaaegu tundmatu. Mate´d toodetakse Ilex paraguayensis puu lehtedest.
Argentiinas, Brasiilias, Uruguais, Paraguais ja Tšiilis teatakse teda erinevate nimetustega. Eksportijad nimetavad mated "IERBA" , indiaanlased nimetavad "KAA", kõik teised "MATE". Mate´d hinnatakse kõrgelt. On väga populaane, rahvuslik jook.
Toime: vähendab isu, rahustab närve, pikaajalisel tarbimisel parandab südame ja seedeelundite tegevus, laiendab veresoonkonda, paraneb mälu ja närvisüsteem. Värskelt valmistatud teel on peen lõhn, mis on kergelt suitsulõhnaline. Mate´d juuakse spetsiaalsest anumast (KALEBASSE) ja kõrrega (BOMBILLA).
Sisaldab rauda, mineraale, B1, B2, C ja E vitamiine. Eriti rikkalikult on mate´s magneesiumi ja kaltsiumi.
Valmistamine: kuuma joogi valmistamiseks 4 inimesele võtta 2-3 supilusikat mate´d 1 liitri vee kohta. Valada üle kuuma veega ja jook on valmis. Kui mate juua ära kümme minuti sees, siis mõjub ta ergutavalt. Kui juua üle 10 minuti, siis on mõju rahustavalt.
Külma mate`d valmistatakse täpselt samuti. Kui tee on jahtunud, siis lisatakse jääd ja soovi korral 2-3 tilka sidruni või apelsini mahla. Paljud peavad külma mate`d ideaalseks suvejoogiks. Ta kustutab kiiresti janu, väsimus taandub, kiirendab jõuvarude taastumise protsesse peale tugevaid füüsilisi koormusi.

PUUVILJATEE

PUUVILJADE TÜKID JA METSAMARJAD

Meie vanaemade poolt iidsetest aegadest kasutamist leidnud leidlik ja käepärane moodus meelierutava joogi valmistamiseks on loodusadide poolt rikkal aastaajal korjatud ja kuivatatud viljadest teejook.
Niisketel ja külmadel aastaaegaldel on aeg keha kosutamiseks aromaatse ja kosutava teega. See tee on tõeline vitamiinide varaait. Keha tänab teid selle eest ja maitsmis- ja haistmismeel saavad liigutava elamuse.
Te olete väärt seda kogema!
Valmistamine:
Puuviljatee kogus, Aia 4 (Tallinn) teepoest soetatud "Trio" kruusi kohta 2 "Julie" teelusikat teed, mis kaalub kokku ~ 4 g.
Tee tõmbamine: 7-10 min.

LAPACHO

Lad. Tabebuja Avellanedae

See on Lõuna-Ameerika taim, mis on saadud punakaspruuni puu koorest nimega Lapacho Tabebuja Avellanedae. Selle taime teised nimetused on Pau d'Arco, Paoheebo, Taheebo, Ipė, Roxo, Bow Stick, Ipes. See tee pärineb Inkade ajast, kes esimesena seda teed jõid. Temas on tavatult rohkesti mineraalaineid. Kilogrammis Lapachos on 45 g kaltsiumit, 250 mg rauda, 180 mg kaaliumit. Lapacho omab sünergilisi omadusi. S.t., et tema koostisained eraldi ei oma erilist aktiivsust, aga koos mõningate teiste ainetega omavad tervistavat toimet.
Ainsaks bioloogiliselt aktiivseks aineks lapachos on lapachol, mida soovitatakse aitamaks pidurdada vähkkasvajate arengut s.h. leukeemia. See on vähi- või aidsihaige üks võimalusi ja oleks halastamatu jätta pakkumata võib-olla viimast võimalust. Nelja nädalane lapacholi kasutamise tsükkel koos arstiravimitega on rohkem, kui lihtsalt eksperiment. Seda tõestab ammuilma enne meid elanud ladina-ameeriklaste kogemus, kuigi seda ei ole veel lõpuni uuritud. Teada on vaid see, et lapachol seiskab vähkasvajate arengu.
Lapachost eralduvad keetmisel 20 keemilist ühendit, mis sisaldavad eluliselt vajalikke elemente: kuld, baarium, boor, kroom, tsink, fosfor, raud, jood, kaltsium, kaalium, koobalt, maneesium, mangaan, naatrium, vask, räni. Kõik need elemendid on asendamatud ja organismile vajalikud.
Kloor - vajalik toetamaks organismi mikrofloorat
Raud - hapniku sidumiseks
Jood - koostööks vedela rauaga
Kaalium - lihaste tegevuseks
Happed ja leelised - tasakaalu hoidmiseks
Koobalt - parandab valkude omastamist
Vask - vajalik vereloome protsesside juures
Magneesium - tugevdab hambaid ja luustikku, aktiveerib lihaste ja närvitalitlust
Mangaan - aitab väljutada organismist kahjulikke aineid, tugevdab immuunsüsteemi
Seleen - antioksüdant, mis on vajalik rakustruktuuride elutegevuseks
Tsink - parandab ainevahetust (suhkrud ja valgud), reguleerib insuliini tasakaalu. Lisaks tervendab nahka ja kiirendab haavade paranemist
Lapachos on rikkalikult parkaineid (10-18%). Seda on eriti märgata haavade paranemisel ekseemist ja naha ketendumisest. Lapacho on antibakteriaalse toimega. Kergendab väljumist põletikulistest protsessidest ja leevendab valu. Stimuleerib ainevahetusjääkide eraldumist, uriinieritust, puhastab verd ja nahka, aladab arteriaalset vererõhku, stimuleerib sapieritust, mõjub palavikku alandavalt. Lapachot kasutatakse, kui veresuhkru sisaldus on liigkõrge, kui on tegemist diabeediga ja reumaatiliste nähtudega. Juba mõne nädala möödudes inimese tervislik seisund muutub paremuse poole.
Valmistamine: Lapachot, nii nagu teisigi keeduseid koorest, on tarvilik keeta vaiksel tulel 5 minutit. Pärast seda lasta tõmmata 15-20 minutit.